Een boontje voor de ochtend


Vroeg wakker worden, het is nooit mijn favoriete bezigheid geweest,  maar het is me niet altijd gegeven om tot aan de wekker te slapen. Mijn gedachten zijn sterker dan mijn nachtrust en  staan erop  zeer vroeg hun venijnig zegje te doen. Ik hou het dan voor bekeken en sleur mezelf uit bed. Mijn hoofd weigert dan dienst en verzet zich met een loodzware loomheid. Om mijn slapende huisgenoten en mijn ogen te sparen laat ik het licht uit en zoek  calvariegewijs mijn weg naar beneden. De ochtend  is zwart.  Gelukkig is het tegengif ook zwart.

Drie jaar geleden,op mijn vijftigste verjaardag,  werd ik door vrouw en kinderen bedacht  met een  alles-in-één-doe-het-zelf koffieapparaat en een hele doos “Kaffe hela bönor mörkrost”,  mijn favoriete koffie.  Nooit gedacht dat ik in een Zweedse meubelketen koffie zou  kopen : de eerste keer moest ik ook de neiging onderdrukken om op zoek te gaan naar een stappenplan, inbussleutel, moertjes en boutjes, maar uiteindelijk valt over smaak van meubels en koffie niet te twisten.
Ik ben altijd al  een koffiejunk geweest, maar sinds deze  aanwinst heeft het ochtendritueel er een  nieuwe dimensie bijgekregen. De donker gebrande geur van wachtende koffiebonen  verleidt me iedere  ochtend als ik  slaapdronken het toestel passeer.  Mijn eerste werk is dan ook het ding  in gereedheid brengen voor een eerste lading zwarte energie. Eén druk op de knop en het aroma wordt nog wat opgedreven als de  boontjes hulpeloos naar beneden  glijden  en knarsend gemalen worden.  Even later borrelt een eerste schuimend streepje  mijn mok in.  Eénmaal de mok volgeborreld is, neem ik hem mee naar keukentafel in de veranda en met de blik over de nog nachtelijke velden en in de verte het schijnsel van een ontwakend Maastricht, drink ik een eerste teug. De sterke smaak schraapt zacht  over mijn tong en verhemelte, een zwartbittere geur stijgt op in mijn neus.  Langzaam voltrekt zich het wonder :  de loomheid lost op en mijn hoofd wordt steeds helderder en gewilliger. De donkere gedachten ruimen plaats voor de ontluikende dag : een heilig moment.

Backgroudmusic :
by-nc-sa.eu
 Wake up  by JB’S production 
“Royalty free music” provided by jamendo.com
Dit bericht is geplaatst in GeBlog. Bookmark de permalink.