Een dagje verschil

Leerkracht : het blijft een beroep apart , want “diversiteit moet er zijn”.
Dus ook een dag van de diversiteit. Alle leerkrachten Basisonderwijs van Houthalen-Helchteren werden daarom vandaag verzocht zich te begeven naar het cultuurcentrum van Meulenberg-Houthalen .
Ik dus ook…. Veel volk, veel auto’s . Gelukkig is Meulenberg goed voorzien van grote ronde punten die dienst kunnen doen als verkeerde parkeersplaats.( kwestie van het “goede” voorbeeld te geven). Maar goed, het is handig en dus mocht mijn voertuig mee het voorbeeld geven …
Het moet gezegd worden : veel diversiteit in het Casino .Alle uithoeken van Houthalen- Helchteren waren goed vertegenwoordigd. Bij zulke onderwijsevenementen valt het echter wel steeds meer op dat de mannelijke leerkracht een uitstervend ras is. Om het natuurlijk evenwicht en gezond klimaat in het onderwijs te behouden, kan men in Kopenhagen misschien eens overwegen de “meester” een statuut van beschermde soort te geven.
Het grote voordeel van zo’n dag is echter het tegen het lijf lopen van “oude” bekenden. Ik heb uitermate deugd gehad van de ontmoetingen met mensen die al meer dan 10 jaar , sommige zelfs 20jaar, mijn pad niet meer gekruisd hadden . Soms was het moeilijk om in de veranderde gelaatstrekken of lichaamsvormen die persoon uit de jongere jaren te herkennen : het buurmeisje , de chiromakker , collega jobstudent en zelfs oud leerling. Gelukkig veranderen ogen niet en bij het ophalen van herinneringen en belevenissen flikkerde zelfs die vonk uit vervlogen tijden eventjes weer op .

In hoeverre deze “diverse” dag verder nog zin- en leervol geweest is, dat laat ik in het midden.
Iedereen zal zelf wel bepalen in welke mate hij/zij geboeid of verveeld werd door de verschillende sprekers en/of activiteiten .
Ik wil toch wel eventjes mijn eigen workshop in de kijker zetten. De mensen van Sint-Vincentius Houthalen namen ons mee in de wereld van armoede, voedselpakketten, tweedehandsspullen. Een –voor ons- relatief onbekende wereld, maar wat mij , en ik denk ook de andere collega’s, het meeste trof ,was de positieve inzet van Jean , zijn vrouw en alle andere medewerkers, die zich met hart en ziel, dag na dag ,vrijwillig inzetten om het leven voor de medemens draaglijker te maken. Geen grootse woorden, gewichtige vergaderingen , uitbundige acties en plannen van beleidsmakers, maar stille, liefdevolle daden.  Diversiteit moet er zijn ….
 

Dit bericht is geplaatst in GeBlog. Bookmark de permalink.